İSTANBUL / ESENLER - Süleyman Çetinsaya Ortaokulu

ÇOCUKLAR İÇİN MAHREMİYET EĞİTİMİ

Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi

Öncelikle bir evde mahremiyet bilinci çocuk dünyaya gelmeden önce var olmalıdır. Dünyaya geldikten sonra tamamen bize bağımlı olan kendisini ifade etme becerisi olmayan çocuğumuzun mahremiyetini korumak ve onun bedenine saygılı olmak mahremiyet bilincini güçlendiren davranışlar arasındadır.

Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi

Mahremiyet Eğitimi Ne Zaman Verilmeli?

Belirli bir yaşa kadar çocuğun mahremiyetini korumaya özen gösterirken belirli bir yaştan itibaren çocuğa kendi mahremiyetini koruma öğretilmelidir. Çocuk doğduğunda üzerini ortalık yerde değiştirmemek, ortalık yerde emzirmemek, çocukların havuzdaki ve denizdeki fotoğraflarını sosyal medyaya yüklememek, çocuğu cinsel organlarından öperek sevmemek gibi davranışlar çocuğun mahremiyetini korumak ve mahremiyet bilincinin yerleşmesini sağlamak amacıyla yapılması gereken davranışlar arasındadır. Mahremiyet eğitimi ise bu davranışlardan daha detaylı bilgiler içerir. Mahremiyet eğitimi verirken çocuğa daha detaylı bilgiler veririz. Bu yüzden çocuğa bebeklik döneminde (0-3 yaş arası) bebeğin kendini koruması ve bu alanda eğitilmesinin pek mümkün olmaması sebebiyle mahremiyet eğitiminin çocuklara 3 yaş itibariyle verilmesi daha uygundur.

Mahremiyet Eğitimini Nasıl Vermeliyiz?

Mahremiyet eğitiminin ilk adımı çocuğa nasıl geldiğini anlatmaktır. Çocuklar özellikle 3 yaşından sonra cinsel konuları merak ederler. O yaşa kadar cinsiyetinin farkında olmayan çocuk o yaşta kendi cinsiyetini ve cinsel organını fark eder. Bazen bununla ilgili sorular sorabilir. Bu sorular merak duygusu ve keşfetmeyle alakalıdır. Kızmadan yaşına uygun şekilde cevaplandırılmalıdır. Çocuklar bu dönemde anne babaya dünyaya nasıl geldiklerini sorabilirler. Çocuğa “seni leylekler getirdi” demek kafasındaki soru işaretlerini gidermez aksine kafasını karıştırır. Bu yüzden yaşına uygun bir şekilde dünyaya nasıl geldiğini anlatmalıyız.

Çocuğun üzerini değiştirmeden önce, onu öpmeden önce, ona dokunmadan önce onay alın. Bu bedensel onay kavramını çocukta pekiştirir. Çocuğun odasına girerken kapıyı çalmaya gayret gösterin. Ona bu konuda rol model olun. Özellikle 4 yaşından itibaren daha çok dikkat etmeye çalışın. 7 yaşından itibaren mahrem yerlerini kendisinin yıkaması konusunda olanak sağlayın. İlkokuldan itibaren kız ve erkek çocuklarının odasını ayırın. Kendilerine ait özel mahrem alanlar yaratın. Çocuklar istenmeyen bir kelime söylediğinde ” ayıp“ deyip kızmak yerine mahrem ya da özel kelimelerini kullanın. Çocuklarla çıplak bir şekilde banyoya girmeyin. Mahremiyet ihlali gördüğünüzde tepkinizi gösterin. Sokakta ya da televizyonda mahremiyet ihlali görürseniz çocuğunuzun duyabileceği şekilde tepkinizi gösterin (insanların mahrem bölgelerine dokunulmaz gibi).

10-01-202410-01-202410-01-2024

Yayın: 10.01.2024 - Güncelleme: 10.01.2024 16:16 - Görüntülenme: 67